Kuva: Laura Happo

Asiointi meillä


Oletko työtön työnhakija? Asiakkaanamme saat maksutonta opastusta työnhakuun, työllistymiseen, osaamisen kehittämiseen sekä ammatinvalintaan ja urasuunnitteluun.

Saat avuksesi henkilökohtaisen OMA-valmentajan, joka kartoittaa ja tuntee sinun tilanteesi. OMA-valmentaja miettii sinun kanssasi keinoja, joilla pääset työhön tai sopivaan koulutukseen. Hän myös neuvoo viranomaisasioissa ja ohjaa sinua palveluihin, jotka edistävät työllistymistäsi.

Lähetämme automaattisesti sähköpostiisi uutiskirjeen kuuden viikon välein, josta saat tietoa ajankohtaisista asioista, palveluista ja tapahtumista.

Tapaamiseen valmistautuminen

Kun saat OMA-valmentajaltasi kutsun tapaamiseen, valmistaudu siihen aina etukäteen. Pohdi omia tavoitteitasi ja toiveitasi. Jos sinulle on varattu tapaaminen paikan päälle, muista ottaa mukaasi henkilöllisyystodistus. Näin nopeutat asiointia. Osa tapaamisista saatetaan myös järjestää puhelimitse tai muilla etäyhteyksillä.

Hae työttömyysetuutta
  • Työttömyysturvaoikeutesi selvitetään, kun ilmoittaudut työnhakijaksi. Työttömyysturvaoikeus perustuu työttömyysturvalakiin, joka säätelee oikeuttasi työttömyyskorvaukseen. Jotta voit saada työttömyystukea, työnhakusi täytyy olla voimassa ja sinun täytyy olla valmis ottamaan vastaan kokoaikatyötä.
  • Työttömyystuen maksaminen ei ala automaattisesti työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen, vaan sinun täytyy hakea työttömyystukea työttömyyskassasta tai Kelasta. Kela tai työttömyyskassasi tekee päätöksen työttömyysetuudesta.
  • Jos täytät työssäoloehdon ja kuulut työttömyyskassaan, sinulla saattaa olla oikeus ansiopäivärahaan. Ansiopäivärahaa haetaan aina työttömyyskassasta. Työssäoloehdon täyttäminen tarkoittaa, että olet ollut riittävän kauan töissä ennen työttömäksi jäämistä. Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae työttömyysetuutta Kelasta.
  • Täytä työttömyysajan ilmoitus eli ilmoita päivät, jotka olet ollut työttömänä. Tee ilmoitus Kelaan, jos et kuulu työttömyyskassaan. Jos kuulut työttömyyskassaan esimerkiksi ammattiliittosi kautta, tee ilmoitus ansiopäivärahan hakemisesta omaan työttömyyskassaasi
  • Lue lisää Kelan tai oman työttömyyskassasi verkkosivuilta.
 

Työnhakuvelvollisuus

Jokaisella työnhakijalla on sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, tarjoamme sinulle työtä, koulutusta ja palveluja. Työttömyysetuus on vastikkeellista. Noudata sinulle annettuja ohjeita ja määräaikoja sekä vastaa yhteydenottoihin. Näin huolehdit, että työttömyysturvaasi ei tule katkoksia.

Opastamme mitä työnhakuvelvollisuus tarkoittaa, miten täytät sen ja miten merkitset sen suoritetuksi.

Jos tarvitset tukea työnhakuvelvollisuuden täyttämisessä, ota yhteyttä OMA-valmentajaasi.

Työnhakuvelvollisuuden täyttäminen

Hae töitä itsenäisesti
Voit täyttää työnhakuvelvollisuuttasi esimerkiksi:
  • Kun haet avoinna olevaa työpaikkaa
  • Kun lähetät avoimen työhakemuksen kiinnostavalle työnantajalle

    Huomaathan, että:
  • Sinulla on koulutus tai osaaminen hakemaasi työhön tai koet sen muuten itsellesi sopivaksi
  • Työn, jota haet, pitää kestää vähintään kaksi viikkoa
  • Kun työllistyt yli kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön, ilmoita siitä Oma asiointi -palvelussa
  • Säilytät itselläsi jonkin todisteen siitä, mitä töitä olet hakenut
  • Hae sinulle tarjottuja työpaikkoja
    OMA-valmentajasi voi lähettää sinulle velvoittavia ja ei-velvoittavia työtarjouksia. Voit täyttää työnhakuvelvollisuuttasi, kun haet työtarjousten työpaikkoja.

    Työtarjoukset ovat velvoittavia, jos työnhaku on kestänyt kuusi kuukautta alkuhaastattelusta laskien. Työtarjous ei ole velvoittava, jos työnhakija on ennen työtarjousta raportoinut hakeneensa kyseisen jakson aikana työmahdollisuuksia sovitun määrän.
    Esittele itsesi
    Luo itsestäsi ja osaamisestasi työnhakuprofiili.

  • Työnhakijaprofiilin voit luoda esimerkiksi Työmarkkinatorilla, LinkedInissa tai muissa työnhakukanavissa
  • Voit koota työnäytteistäsi portfolion ja julkaista sen internetissä
  • Muut työllistymistäsi edistävät keinot
    Voit myös täyttää työnhakuvelvollisuuttasi, kun

  • Ilmoittaudut henkilöstöpalveluyritysten ja -vuokrausyritysten rekistereihin hakijaksi
  • Osallistut rekrytointitapahtumaan ja jätät siellä ansioluettelon rekrytoivalle taholle
  • Yrittäjä, panosta yritykseesi
    Jos työllistät itsesi, toimit sivutoimisena yrittäjänä tai olet alkava yrittäjä, voit täyttää työnhakuvelvollisuuttasi, kun haet yrittäjänä tehtäviä työmahdollisuuksia.
    Osa-aikainen työntekijä, hae lisätöitä
    Jos olet osa-aikainen työntekijä, sinun on haettava yhtä työmahdollisuutta kolmen kuukauden tarkasteluajanjakson aikana.

    Voit myös täyttää työnhakuvelvollisuutesi, kun pyydät työnantajaltasi lisätöitä.

    Tarkista OMA-valmentajaltasi, oletko lain mukaan osa-aikainen työntekijä.

    Katso video, kuinka täytät työnhakuvelvollisuutesi

    Näin ilmoitat työnhakuvelvollisuutesi suoritetuksi

    Hyväksy työllistymissuunnitelmasi
    Jos et ole hyväksynyt työllistymissuunnitelmaa ajanvarauksen yhteydessä, muista hyväksyä se Työmarkkinatorin Oma asiointi -palvelussa.

    Kirjaudu sisään Oma asiointi -palveluun. Klikkaa ”Hyväksy suunnitelma” ja lähetä se.

    Löydät työllistymissuunnitelmastasi haettavien työmahdollisuuksien määrän, joilla täytät työnhakuvelvollisuutesi.
    Ilmoita työnhakuvelvollisuutesi suoritetuksi
    Kun haluat ilmoittaa työnhakuvelvollisuutesi suoritetuksi, kirjaudu Oma asiointi -palveluun ja mene kohtaan “Avoimet asiat ja tehtävät”.

  • Ilmoita suunnitelmaasi koskevista asioista kohdassa “Siirry suunnitelmaan”
  • Painikkeesta “Ilmoita” pääset kirjaamaan hakemasi työmahdollisuudet
  • Voit valita valikosta ilmoittamaasi työmahdollisuutta parhaiten kuvaavan vaihtoehdon
  • Täytä avautuviin kenttiin työtehtävä, työnantaja sekä päivämäärä, jolloin olet hakenut työtä. Kaikissa työmahdollisuuksissa ei avaudu samoja kenttiä. Täytä tällöin pyydetyt kohdat
  • Varmista, että antamasi tiedot ovat oikein ja klikkaa "Lähetä ilmoitus"
  • Vahvista vielä ilmoituksen lähettäminen ponnahdusikkunasta
  • Katso video, kuinka ilmoitat työnhakuvelvollisuutesi suoritetuksi
     

    Koulutukseen hakuvelvollisuus

    Koulutukseen hakuvelvollisuus koskee kaikkia alle 25-vuotiaita, joilla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammattiin tai tutkintoon johtavaa koulutusta.

    Mikä on koulutukseen hakuvelvollisuus?
    Jos olet alle 25-vuotias, etkä ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, sinun on haettava vähintään kahta opiskelupaikkaa syksyksi 2024, jotta oikeutesi työttömyysetuuteen säilyy.

    Jos olet suorittanut ainoastaan peruskoulun oppimäärän, voit hakea myös kahta lukiopaikkaa. Lukio-opinnoilla tarkoitetaan sellaisia opintoja, joiden laajuus on vähintään 150 opintopistettä.
    Miten täytät koulutukseen hakuvelvollisuuden?
    Täytät koulutukseen hakuvelvollisuutesi, jos haet 31.8.2024 mennessä vähintään kahta opiskelupaikkaa syksyksi 2024. Koulutuksen on oltava tutkintoon johtavaa ja sinun on täytettävä koulutuksen hakukriteerit.

    Jos olet hakenut useampaa kuin kahta opiskelupaikkaa, hakuvelvoitteesi täyttyy, kun viet kaksi hakua asianmukaisesti loppuun. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi osallistut kahteen pääsykokeeseen, jos et saanut opiskelupaikkaa suoraan todistusvalinnassa. Jos saat opiskelupaikan, sinun on otettava se vastaan.
    Huomioithan myös nämä asiat
    Koulutukseen hakuvelvollisuutta ei voi täyttää hakeutumalla työvoimakoulutukseen. Haettavan koulutuksen ei tarvitse kuulua yhteishakuun. Myös työkokeilussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa tulee hakea koulutukseen.

    Kahteen vaihtoehtoon hakeminen voidaan korvata, jos työllistymissuunnitelmassasi on sovittu korvaavasta toimesta.
    Työttömyysetuuden menettäminen
    Menetät työttömyyden perusteella maksetun työttömyysetuutesi 1.9. lähtien, jos
  • et hae koulutukseen ilman pätevää syytä
  • aiheutat menettelylläsi sen, ettei sinua hyväksytä kouluun
  • kieltäydyt koulutuksesta ilman pätevää syytä

    Seuraamus on sama, jos
  • ilman hyväksyttävää syytä siirrät opintojen aloitusta
  • eroat ilman hyväksyttävää syytä koulutuksesta, jolloin työttömyysetuuteen ei ole oikeutta eropäivän jälkeisestä päivästä alkaen

    Oikeutesi etuuteen palautuu, kun olet suorittanut ammatillisen tutkinnon, korkeakoulututkinnon tai täyttänyt 25 vuotta ja muut edellytykset täyttyvät. Oikeutesi palautuu myös, kun olet täyttänyt työssäolovelvoitteen 21 kalenteriviikon ajalta. Olet siis joko osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin, opiskellut päätoimisesti tai työllistynyt päätoimisesti joko yrittäjänä tai ollut työssäoloehdon mukaisessa palkkatyössä. Työttömyysturvalaki 2 luku, 15 §
  •  

    Työnhaun tueksi

    Työnhaun asiakirjat eli ajantasainen ansioluettelo ja työhakemus ovat avaimia onnistuneeseen työnhakuun. Olemme keränneet vinkkejä työnhaun eri vaiheista aina työpaikan etsimisestä ja hakemisesta erilaisiin työhaastatteluihin. Katso keskeisimmät vinkit työnhakusi tueksi Omatoiminen työnhaku -sivulta. 

    Luo Työmarkkinatorille työnhakuprofiili itsestäsi. Profiilisi tulee näkyviin Työmarkkinatorille, jolloin työnantajat voivat olla yhteydessä sinuun suoraan.

    Muista myös seurata Työmarkkinatorilla Tampereen aluesivua. Sivuilta löydät ajankohtaisia uutisia, avoimia työpaikkoja sekä uusimpia koulutusmahdollisuuksia. Tutustu aluesivuihin Työmarkkinatorin verkkosivuilla.

     

    Alle 30-vuotias, muista Ohjaamo!

    Ohjaamo on alle 30-vuotiaille tarkoitettu maksuton ja matalan kynnyksen neuvontapiste. Ohjaamo auttaa sinua esimerkiksi asumiseen, opiskeluun, työhön, raha-asioihin, vapaa-aikaan, terveyteen ja jaksamiseen liittyvissä asioissa. Sinun ei tarvitse tietää mitä tai kenen apua tarvitset. Ota yhteyttä tai tule käymään!

    Ohjaamo palvelee sinua maanantaista perjantaihin kello 13–16 ilman ajanvarausta. Lisäksi tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin tarjoamme yleistä neuvontaa ja ohjausta kello 10 alkaen. Näinä päivinä paikalla on myös OMA-valmentaja, joka auttaa sinua työllisyysasioissa. Voit saapua milloin tahansa näinä aikoina. Osa asiantuntijoista palvelee myös ajanvarauksella kello 9–16.

     

    Näin löydät meille

    Palvelemme sinua Tampereen keskustan alueella useassa toimipisteessä. Muista tarkistaa ajanvarauksesi yhteydessä, mihin toimipisteeseen olet tulossa.

    Tullikadun toimipiste
    Tullikatu 6, 33100 Tampere Tullintorin kauppakeskus, 3. ja 4. kerros

    Klikkaa kuva isommaksi.

    Katso saapumisvideo kolmanteen kerrokseen YouTubesta. Katso saapumisvideo neljänteen kerrokseen YouTubesta.
    Pakkahuoneenaukion toimipiste
    Pakkahuoneenaukio 2, 33100 Tampere 2. kerros

    Klikkaa kuva isommaksi.

    Katso ohje saapumiseen YouTubesta:
    Pellavatehtaankadun toimipiste
    Pellavatehtaankatu 25, 33100 Tampere 2. kerros

    Finlaysonin toimipiste
    Satakunnankatu 18 A, 33210 Tampere

    Klikkaa kuva isommaksi.

    Kun saavut Itäisenkadun puolelta

    Kun saavut Satakunnankadulta
    Ohjaamo
    Hammareninkatu 5 B, 33100 Tampere

    Klikkaa kuva isommaksi.

    Katso ohje saapumiseen YouTubesta:
    Hammareninkadun toimipiste
    Hammareninkatu 5 B, 33100 Tampere 2. kerros

    Klikkaa kuva isommaksi.

    Katso ohje saapumiseen YouTubesta:
    Sarviksen toimipiste
    Hatanpäänkatu 3 F, 33900 Tampere 3. kerros

    Klikkaa kuva isommaksi.

    Katso ohje saapumiseen YouTubesta:
    Rautatienkadun toimipisteet
    Rautatienkatu 10, 33100 Tampere 1. kerros

    Näin saat yhteyden OMA-valmentajaan

    Lähetä sähköpostia osoitteeseen tyollisyyspalvelut@tampere.fi. Voit myös lähettää luottamuksellista tietoa ja liitteitä sisältävän viestin osoitteeseen tyollisyyspalvelut@tampere.fi käyttämällä turvapostia osoitteessa turvaposti.tampereenseutu.fi.

    Turvapostin kautta lähettämäsi viesti salataan. Jotta voit käyttää turvapostia, sinun tulee ensin rekisteröidä sähköpostiosoitteesi palveluun. Seuraa turvaposti-linkin ohjeita, jotka löydät sivun oikeasta yläkulmasta kysymysmerkin kohdalta.
    Soita asiakaspalvelunumeroomme 040 801 6581. Asiakaspalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00–16.15. 
    Yleistä neuvontaa saat myös TE-palvelujen henkilöasiakkaan puhelinpalvelunumerosta 0295 025 500. Palvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00–16.15.