Kuva: Ivan Samkov / Pexels
Omatoimisen työnhaun tueksi
Tältä sivulta löydät vinkkejä omatoimisen työnhakusi tueksi. Työnhakuun liittyy monia erilaisia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Miten tuot oman osaamisesi esille? Kuinka vakuutat tulevan työnantajasi siitä, että juuri sinut kannattaa valita? Miten onnistut tuomaan esille omat odotuksesi mahdollista työpaikkaa ajatellen?
Hyvä työhakemus, ajantasainen ansioluettelo ja oman osaamisesi tunnistaminen ovat hyviä lähtökohtia onnistuneelle työnhaulle. Tältä sivulta löydät apua näihin kaikkiin.
Ansioluettelon ei kannata olla sekalainen kokoelma kaikkia mahdollisia osaamisiasi. Poimi mukaan ne osaamiset, jotka ovat merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta. Jätä pois merkityksettömät työkokemukset, koulutukset ja saavutukset. Lisää mukaan kuitenkin pisimmät työkokemuksesi. Ne kertovat positiivista viestiä työelämätaidoistasi sekä kyvystäsi sitoutua työpaikkaan ja työtehtäviin. Jos jätät pitkän työkokemuksen pois, siitä tulee ansioluetteloon aukko, joka saattaa herättää työnantajassa ihmetystä. Käytä ansioluettelossasi samoja termejä kuin työpaikkailmoituksessa. Tällöin työnantaja ymmärtää pätevyytesi ja se saattaa auttaa sinua erottumaan hakijoista jo alkuvaiheessa.
Jos haet erityyppisiä työpaikkoja, voit tehdä itseäsi varten dokumentin, josta löydät kaikki tietosi. Lisää sinne osaamisesi, työkokemuksesi, vapaa-ajan harrastuksesi ja niin edelleen. Tästä tiedostosta on sinulle apua, kun kokoat ja kohdennat ansioluettelon tiettyä työpaikkaa varten.
Osaamiskeskeistä ansioluetteloa kannattaa käyttää erityisesti silloin, kun edellisestä työkokemuksesta on joitakin vuosia tai merkittävä osa olennaisesta kokemuksesta on kertynyt vapaa-ajan aktiviteettien puolelta.
Osaamiskeskeisessä ansioluettelossa pääotsikoina toimivat osaamiset. Niiden alle kerätään työkokemukset, opinnot ja harrastusprojektit. Näin työnantajan silmään ensimmäisenä osuva tieto ei ole aukko hakijan työkokemuksessa, vaan hakijan keskeiset osaamiset.
Video-CV vaatii rohkeutta ja hyppäämistä pois mukavuusalueelta. Kuva ja ääni tuovat kuitenkin persoonallisuuttasi paremmin esille.
Video-CV:n teko ei vaadi kuvausryhmää ja editoinnin ammattilaista. Kuvaamiseen riittää puhelimen kamera, tabletti tai digikamera. Halutessasi voit editoida videon, jolloin videon ei tarvitse onnistua heti yhdellä otolla.
Hyvä ilmaisvaihtoehto videoiden editointiin puhelimella on esimerkiksi FilmoraGo. OpenShot toimii selaimessa ja sen voi ladata myös suomeksi.
YouTubessa on myös paljon erilaisia esimerkkejä video-CV:istä.
Jos et vielä osaa jotain, voit kertoa, miten voit kehittyä vaadittujen toiveiden tasolle. Muista kuitenkin, että usein työpaikkailmoituksessa kysymys on toivomuslistasta, jonka kaikkien kohtien ei odotetakaan täyttyvän.
Ota huomioon myös seuraavat asiat, kun valmistelet hakemuskirjettäsi:
Tampere työnhakijoille -sivuston yksinkertaistettu CV-työkalu, jolla voit luoda PDF-muotoisen CV:n ja lähettää sen sähköpostiisi.
Canva on ilmainen suunnittelun työkalu, joka tarjoaa lukemattomia valmiita malleja muun muassa CV:n luomiseksi.
Työnhaun asiakirjat
Lähes kaikilla aloilla töitä haetaan työnhakuasiakirjojen avulla. Tyypillisesti nämä ovat ansioluettelo eli CV ja hakemuskirje.
Ensimmäinen askel työnhakuun on ansioluettelon laatiminen tai sen päivittäminen ajan tasalle.
Töitä haetaan monesti myös verkkolomakkeella, johon ansioluettelon sisältö syötetään. Usein verkkolomakkeessa kysytään myös muita tarkentavia kysymyksiä, esimerkiksi ”Miksi haet paikkaa?” tai ”Miksi olisit sopiva työntekijä meille?”.
Työhaastatteluun valmistautuminen
Työhaastatteluun ei kannata lähteä valmistautumatta. Valmistautumisen voi jakaa kolmeen vaiheeseen:
- hyvissä ajoin tehtävä taustaselvitys ja muu valmistautuminen
- viime hetken valmistautuminen edellisenä päivänä
- henkinen latautuminen juuri ennen haastattelua
Taustaselvitys ja muu hyvissä ajoin tehtävä valmistautuminen
Ota huolellisesti selvää yrityksen tilanteesta, tuotteista, toimialasta, arvoista ja tarinasta. Hyvä valmistautuminen helpottaa jännitystä ja auttaa sinua vastaamaan esitettyihin kysymyksiin paremmin. Valmistautuminen osoittaa työnantajalle, että olet kiinnostunut työskentelemään juuri hänen yrityksessään.
Kerää kasaan tarvittavat työtodistukset ja mahdolliset muut materiaalit, kuten esimerkiksi koulutodistukset, työnäytteet ja lupakortit. Jos et löydä tarvittavia dokumentteja, tilaa tarvittaessa uudet.
Ota selvää, miten työhaastattelupaikalle pääsee ja milloin sinun täytyy lähteä kotoa ollaksesi paikalla ajoissa.
Pohdi etukäteen, mitä puet päällesi. Mieti, millainen pukukoodi yrityksessä on ja valitse vaatteet sen mukaisesti. Varmista, että valitsemasi vaatteet ovat puhtaat ja siistit, ja vastaavat alan yleiseen pukukoodiin. Vaikka työpaikan pukukoodi olisi rento, kannattaa kuitenkin pukeutua hieman paremmin. Asuvalinnallasi voit antaa itsestäsi hyvän ensivaikutelman.
Hyviä kysymyksiä ovat:
Matkalla haastatteluun kertaa mielessäsi vielä omat ydinosaamisesi ja miksi haluat juuri tähän työpaikkaan. Pyri saamaan itsellesi positiivinen ja rento mieli. Kun saavut haastatteluun, panosta ensivaikutelmaan. Sen merkitystä ei voi yliarvioida.
Lisäksi huolehdi, että
Jos olet ollut pidempään työttömänä, valmistaudu kertomaan, miten olet pitänyt ammattitaitoasi yllä työttömyysjakson aikana. Kerro, miten olet ollut aktiivinen muilla elämäsi osa-alueilla työttömyydestä huolimatta.
Jos sinulla ei ole riittävästi kokemusta, korosta oppimishaluasi, kehityskykyäsi ja motivaatiotasi. Kerro esimerkiksi, kuinka olet aiemmin ottanut uuden kokonaisuuden haltuun tai muuten selvinnyt vastaavanlaisista haasteista. Hyvät suosittelijat voivat myös auttaa vakuuttamaan osaamistasi.
Joskus saatat myös hakea paikkaa, jossa vaatimustaso on matalampi kuin koulutuksesi ja työkokemuksesi. Kerro työnantajalle, miksi olet kiinnostunut tehtävästä, etkä esimerkiksi hae taustaasi vastaavia töitä. Näin osoitat työnantajalle, että olet aidosti kiinnostunut työstä, etkä ole heti siirtymässä uuteen työpaikkaan.
Palkkatoivetta voidaan kysyä työhaastattelussa. Selvitä etukäteen, millainen palkka kyseisessä työtehtävässä yleensä on. Ilmaise palkkatoive mieluummin suuntaa antavasti, kuin tarkkana summana. Näin saat jätettyä enemmän varaa palkkaneuvottelulle. Osoita kuitenkin, että palkka ei ole ainoa syy, miksi haet työtä.
Vältä korostamasta haastattelussa työtehtävien kannalta epäolennaisia asioita, kuten esimerkiksi lyhyttä työmatkaa. Jätä työsuhde-eduista keskustelu haastattelun loppuun.
Videohaastatteluja voi olla kahta eri tyyppiä. Rekrytoinnin alkuvaiheessa yritys saattaa toteuttaa haastattelut verkkosivuilla toimivan palvelun kautta. Tällöin pääset nauhoittamaan vastauksesi tietokoneen web-kameran tai puhelimen kameran avulla. Työnantaja on saattanut laittaa kysymyksiin suosituspituuden. Tarkasta etukäteen, voitko kuvata vastauksesi niin useasti kuin haluat.
Perinteisten kasvotusten tapahtuvien haastattelujen rinnalle ovat pandemian vuoksi yleistyneet reaaliajassa tehtävät videohaastattelut. Niissä pääset keskustelemaan työnantajan kanssa videon välityksellä samalla tavoin kuin tavallisessa haastattelussa. Videohaastatteluun kannattaa varautua samalla tavalla kuin tavalliseen haastatteluun. Tässä muutama lisävinkki videohaastatteluun valmistautumiseen.
Rauhoita tausta ja ympäristö
Testaa laitteet etukäteen
Valmistaudu etukäteen kuten työhaastatteluun
Kun työhaastattelu alkaa
- Mikä on suurin saavutuksesi?
- Mikä on ollut haastavin tilanteesi työpaikalla?
- Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla.
- Mitkä ovat heikoimmat puolesi?
- Mikä on suurin mokasi, jonka olet tehnyt työpaikalla?
- Saat vastuullesi projektin, jolla on liian lyhyt aikataulu. Miten hoidat asian?
- Oletko joutunut työskentelemään hankalan työkaverin, johtajan tai asiakkaan kanssa?
- Työskenteletkö mieluummin yksin vai tiimissä?
- Minkälaisia taitoja haluat kehittää tulevassa työpaikassasi ja miksi?
- Minkälainen on mielestäsi hyvä työpaikka?
- Miksi haluat jättää nykyisen työpaikkasi?
- Minkälainen on mielestäsi hyvä johtaja? Entä huono?
- Miten työkaverisi kuvailisivat sinua?
- Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka olet oppinut edellisessä työpaikassasi?
- Minkälaisia asioita haluat saavuttaa uudessa työpaikassasi?
- Minkälainen on unelmiesi työpaikka?
- Miksi meidän pitäisi palkata sinut?
- Mitkä asiat motivoivat sinua?
- Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
- Miten reagoit saamaasi kritiikkiin?
- Kerro itsestäsi ja työhistoriastasi.
- Mikä sai sinut hakemaan tätä työpaikkaa?
- Minkälainen on sinun mielestäsi hyvä työympäristö?
- Minkälaisia projekteja olet vetänyt?
- Mitkä asiat aiheuttavat sinulle stressiä?
- Miten toimit paineen alla?
- Mitä tiedät yrityksemme / organisaatiomme toiminnasta?
- Pidätkö vastuun ottamisesta?
- Minkälaisista työtehtävistä pidät?
- Mitä puolia haluaisit kehittää itsessäsi?
Lähde: Duunitori