Kuva: Ivan Samkov / Pexels


Omatoimisen työnhaun tueksi


Tältä sivulta löydät vinkkejä omatoimisen työnhakusi tueksi. Työnhakuun liittyy monia erilaisia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Miten tuot oman osaamisesi esille? Kuinka vakuutat tulevan työnantajasi siitä, että juuri sinut kannattaa valita? Miten onnistut tuomaan esille omat odotuksesi mahdollista työpaikkaa ajatellen?

Hyvä työhakemus, ajantasainen ansioluettelo ja oman osaamisesi tunnistaminen ovat hyviä lähtökohtia onnistuneelle työnhaulle. Tältä sivulta löydät apua näihin kaikkiin.

CV
Listaa ansioluetteloon tiedot aikaisemmista työpaikoistasi, kouluistasi, kursseistasi ja niin edelleen. Ansioluettelon tarkoitus on antaa mahdollisimman laaja kuva hakijan ominaisuuksista tiiviissä muodossa.

Ansioluettelon ei kannata olla sekalainen kokoelma kaikkia mahdollisia osaamisiasi. Poimi mukaan ne osaamiset, jotka ovat merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta. Jätä pois merkityksettömät työkokemukset, koulutukset ja saavutukset. Lisää mukaan kuitenkin pisimmät työkokemuksesi. Ne kertovat positiivista viestiä työelämätaidoistasi sekä kyvystäsi sitoutua työpaikkaan ja työtehtäviin. Jos jätät pitkän työkokemuksen pois, siitä tulee ansioluetteloon aukko, joka saattaa herättää työnantajassa ihmetystä. Käytä ansioluettelossasi samoja termejä kuin työpaikkailmoituksessa. Tällöin työnantaja ymmärtää pätevyytesi ja se saattaa auttaa sinua erottumaan hakijoista jo alkuvaiheessa.

Jos haet erityyppisiä työpaikkoja, voit tehdä itseäsi varten dokumentin, josta löydät kaikki tietosi. Lisää sinne osaamisesi, työkokemuksesi, vapaa-ajan harrastuksesi ja niin edelleen. Tästä tiedostosta on sinulle apua, kun kokoat ja kohdennat ansioluettelon tiettyä työpaikkaa varten.
Osaamiskeskeinen CV
Aukot ansioluettelossa ovat haaste monen pidempään työttömänä olleen työnhaussa. Jos työhistoriasi on sekava tai siinä on aukkoja, pohdi omaa tarinaasi. Mitä tapahtui? Mikä johti asiasta toiseen? Mikä yhdistää kaikkea tekemääsi? Missä kaikessa olet onnistunut? Mitä tavoittelet nyt? Näin oivallat ne ominaisuutesi ja vahvuutesi, jotka ovat ansioluettelosi punainen lanka ja toimivat osaamiskeskeisen CV:n pohjana.

Osaamiskeskeistä ansioluetteloa kannattaa käyttää erityisesti silloin, kun edellisestä työkokemuksesta on joitakin vuosia tai merkittävä osa olennaisesta kokemuksesta on kertynyt vapaa-ajan aktiviteettien puolelta.

Osaamiskeskeisessä ansioluettelossa pääotsikoina toimivat osaamiset. Niiden alle kerätään työkokemukset, opinnot ja harrastusprojektit. Näin työnantajan silmään ensimmäisenä osuva tieto ei ole aukko hakijan työkokemuksessa, vaan hakijan keskeiset osaamiset.
Video CV
Työmarkkinoilla on tärkeää erottua muista hakijoista. Hyvä keino siihen on video-CV. Voit liittää sen työhakemukseesi perinteisen ansioluettelon lisäksi. Videon tekeminen kertoo työnantajalle motivaatiostasi hakemaasi työtehtävää kohtaan.

Video-CV vaatii rohkeutta ja hyppäämistä pois mukavuusalueelta. Kuva ja ääni tuovat kuitenkin persoonallisuuttasi paremmin esille.

Video-CV:n teko ei vaadi kuvausryhmää ja editoinnin ammattilaista. Kuvaamiseen riittää puhelimen kamera, tabletti tai digikamera. Halutessasi voit editoida videon, jolloin videon ei tarvitse onnistua heti yhdellä otolla.

Hyvä ilmaisvaihtoehto videoiden editointiin puhelimella on esimerkiksi FilmoraGo. OpenShot toimii selaimessa ja sen voi ladata myös suomeksi.

YouTubessa on myös paljon erilaisia esimerkkejä video-CV:istä.
Työhakemus
Hakemuskirje on vapaamuotoinen, eikä siihen ole olemassa mitään tarkkoja sääntöjä. Hakemus kuitenkin kannattaa räätälöidä vastaamaan mahdollisimman hyvin työpaikkailmoitusta. Kun lähdet kirjoittamaan työhakemusta, lue ilmoitus tarkasti ja vastaa hakemuksellasi juuri siihen. Käytä samoja termejä kuin työpaikkailmoituksessa. Näin työnantaja ymmärtää hakemuksesi oikein. Työhakemuksessa on hyvä korostaa motivaatiotasi haettavaa tehtävää kohtaan. Kerro myös taidoistasi esimerkkien avulla. Voit myös kertoa, millaista osaamista tai vahvuuksia tarjoat avoinna olevaan tehtävään. Tarkista, että olet kertonut kaikista ilmoituksessa esitetyistä toiveista.

Jos et vielä osaa jotain, voit kertoa, miten voit kehittyä vaadittujen toiveiden tasolle. Muista kuitenkin, että usein työpaikkailmoituksessa kysymys on toivomuslistasta, jonka kaikkien kohtien ei odotetakaan täyttyvän.

Ota huomioon myös seuraavat asiat, kun valmistelet hakemuskirjettäsi:

 • Mahduta hakemuskirje yhdelle sivulle.
 • Kerro eri asioita hakemuskirjeessä kuin CV:ssä.
 • Kuvaile, millainen olet työntekijänä ja miksi haluaisit työskennellä hakemassasi työssä.
 • Tuo esiin esimerkkien avulla aiemmissa tehtävissä oppimiasi taitoja.
 • Kerro, miten olet käyttänyt haettavassa tehtävässä vaadittavaa osaamista aiemmin.
 • Tampere työnhakijoille -sivuston yksinkertaistettu CV-työkalu, jolla voit luoda PDF-muotoisen CV:n ja lähettää sen sähköpostiisi.

  Canva on ilmainen suunnittelun työkalu, joka tarjoaa lukemattomia valmiita malleja mm. CV:n luomikseksi.

   

  Työnhaun asiakirjat

  Lähes kaikilla aloilla töitä haetaan työnhakuasiakirjojen avulla. Tyypillisesti nämä ovat ansioluettelo eli CV ja hakemuskirje.

  Ensimmäinen askel työnhakuun on ansioluettelon laatiminen tai sen päivittäminen ajan tasalle.

  Töitä haetaan monesti myös verkkolomakkeella, johon ansioluettelon sisältö syötetään. Usein verkkolomakkeessa kysytään myös muita tarkentavia kysymyksiä, esimerkiksi ”Miksi haet paikkaa?” tai ”Miksi olisit sopiva työntekijä meille?”.

   

  Työhaastatteluun valmistautuminen

  Työhaastatteluun ei kannata lähteä valmistautumatta. Valmistautumisen voi jakaa kolmeen vaiheeseen:

  • hyvissä ajoin tehtävä taustaselvitys ja muu valmistautuminen
  • viime hetken valmistautuminen edellisenä päivänä
  • henkinen latautuminen juuri ennen haastattelua

   

  Taustaselvitys ja muu hyvissä ajoin tehtävä valmistautuminen

  Ota huolellisesti selvää yrityksen tilanteesta, tuotteista, toimialasta, arvoista ja tarinasta. Hyvä valmistautuminen helpottaa jännitystä ja auttaa sinua vastaamaan esitettyihin kysymyksiin paremmin. Valmistautuminen osoittaa työnantajalle, että olet kiinnostunut työskentelemään juuri hänen yrityksessään.

  Kerää kasaan tarvittavat työtodistukset ja mahdolliset muut materiaalit, kuten esimerkiksi koulutodistukset, työnäytteet ja lupakortit. Jos et löydä tarvittavia dokumentteja, tilaa tarvittaessa uudet.

  Ota selvää, miten työhaastattelupaikalle pääsee ja milloin sinun täytyy lähteä kotoa ollaksesi paikalla ajoissa.

  Pohdi etukäteen, mitä puet päällesi. Mieti, millainen pukukoodi yrityksessä on ja valitse vaatteet sen mukaisesti. Varmista, että valitsemasi vaatteet ovat puhtaat ja siistit, ja vastaavat alan yleiseen pukukoodiin. Vaikka työpaikan pukukoodi olisi rento, kannattaa kuitenkin pukeutua hieman paremmin. Asuvalinnallasi voit antaa itsestäsi hyvän ensivaikutelman.

  Henkinen latautuminen ennen haastattelua
  Haastattelija yleensä kysyy haastattelun lopuksi, onko hakijalla kysymyksiä. Mieti edellisenä päivänä valmiiksi muutama hyvä kohdennettu kysymys työtehtäviin tai yritykseen liittyen. Tämä on hyvä tilaisuus osoittaa perehtyneisyyttäsi toimialaan ja yrityksen tilanteeseen. Hyvillä kysymyksillä myös jäät haastattelijan mieleen.

  Hyviä kysymyksiä ovat:
 • työtehtävän tavoitteisiin ja haasteisiin liittyvät kysymykset.
 • yrityksen vahvuuksiin, haasteisiin ja kulttuuriin liittyvät kysymykset.
 • rekrytointiprosessin seuraaviin askeleihin liittyvät kysymykset, jos niistä ei ole vielä kerrottu.

 • Matkalla haastatteluun kertaa mielessäsi vielä omat ydinosaamisesi ja miksi haluat juuri tähän työpaikkaan. Pyri saamaan itsellesi positiivinen ja rento mieli. Kun saavut haastatteluun, panosta ensivaikutelmaan. Sen merkitystä ei voi yliarvioida.

  Lisäksi huolehdi, että
 • olet ajoissa, mutta et kuitenkaan liian ajoissa.
 • puhelimesi on äänettömällä.
 • otat katsekontaktin, kun menet sisälle.
 • hymyilet ja kättelet riittävän jämäkästi, jos haastattelija ojentaa kätensä kätelläkseen.

 • Haastattelun aikana
  Työnantajaa kiinnostaa, miten sinä voit auttaa häntä. Työhaastattelussa saatetaan esittää yllättäviä ja vaikeita kysymyksiä. Tässä vinkkejä muutamaan.

  Jos olet ollut pidempään työttömänä, valmistaudu kertomaan, miten olet pitänyt ammattitaitoasi yllä työttömyysjakson aikana. Kerro, miten olet ollut aktiivinen muilla elämäsi osa-alueilla työttömyydestä huolimatta.

  Jos sinulla ei ole riittävästi kokemusta, korosta oppimishaluasi, kehityskykyäsi ja motivaatiotasi. Kerro esimerkiksi, kuinka olet aiemmin ottanut uuden kokonaisuuden haltuun tai muuten selvinnyt vastaavanlaisista haasteista. Hyvät suosittelijat voivat myös auttaa vakuuttamaan osaamistasi.

  Joskus saatat myös hakea paikkaa, jossa vaatimustaso on matalampi kuin koulutuksesi ja työkokemuksesi. Kerro työnantajalle, miksi olet kiinnostunut tehtävästä, etkä esimerkiksi hae taustaasi vastaavia töitä. Näin osoitat työnantajalle, että olet aidosti kiinnostunut työstä, etkä ole heti siirtymässä uuteen työpaikkaan.

  Palkkatoivetta voidaan kysyä työhaastattelussa. Selvitä etukäteen, millainen palkka kyseisessä työtehtävässä yleensä on. Ilmaise palkkatoive mieluummin suuntaa antavasti, kuin tarkkana summana. Näin saat jätettyä enemmän varaa palkkaneuvottelulle. Osoita kuitenkin, että palkka ei ole ainoa syy, miksi haet työtä.

  Vältä korostamasta haastattelussa työtehtävien kannalta epäolennaisia asioita, kuten esimerkiksi lyhyttä työmatkaa. Jätä työsuhde-eduista keskustelu haastattelun loppuun.
  Videohaastattelu verkossa
  Yhä useammin työnantaja tai rekrytoiva yritys haluaa työnhakijalta videohakemuksen. Ensimmäiset haastattelukierrokset voidaan käydä videohaastattelun avulla.

  Videohaastatteluja voi olla kahta eri tyyppiä. Rekrytoinnin alkuvaiheessa yritys saattaa toteuttaa haastattelut verkkosivuilla toimivan palvelun kautta. Tällöin pääset nauhoittamaan vastauksesi tietokoneen web-kameran tai puhelimen kameran avulla. Työnantaja on saattanut laittaa kysymyksiin suosituspituuden. Tarkasta etukäteen, voitko kuvata vastauksesi niin useasti kuin haluat.

  Perinteisten kasvotusten tapahtuvien haastattelujen rinnalle ovat pandemian vuoksi yleistyneet reaaliajassa tehtävät videohaastattelut. Niissä pääset keskustelemaan työnantajan kanssa videon välityksellä samalla tavoin kuin tavallisessa haastattelussa. Videohaastatteluun kannattaa varautua samalla tavalla kuin tavalliseen haastatteluun. Tässä muutama lisävinkki videohaastatteluun valmistautumiseen.

  Rauhoita tausta ja ympäristö
 • Poista mahdolliset häiriötekijät taustalta, kuten esimerkiksi TV, puhelin, ja kotieläimet.
 • Huomioi, että valaistus ja taustaseinä ovat sopivat. Nämä ovat kunnossa, kun näyt selkeästi videokuvassa.

 • Testaa laitteet etukäteen
 • Tarkista, että verkkoyhteydet, kamera, mikrofoni ja kuulokkeet toimivat.
 • Aseta näyttö sopivalle korkeudelle.

 • Valmistaudu etukäteen kuten työhaastatteluun
 • Ota selvää yrityksestä ja työtehtävästä.
 • Valmistaudu yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin.
 • Opettele hissipuheesi.
 • Pukeudu samoin kuin menisit työhaastatteluun. Siisti olemus antaa hyvän ensivaikutelman.

 • Kun työhaastattelu alkaa
 • Avaa kamera, kun kirjaudut sisään.
 • Tervehdi haastattelijaa ja hymyile.
 • Katso kameraan. Näin haastattelijasta
 • näyttää siltä, että sinulla on katsekontakti hänen kanssaan. Voit laittaa kameran viereen tarran, jolle puhua.
 • Muista hymyillä! Puhu rennosti omana itsenäsi.
 • Useimmiten kysytyt työhaastattelukysymykset
  1. Mikä on suurin saavutuksesi?
  2. Mikä on ollut haastavin tilanteesi työpaikalla?
  3. Kuvaile itseäsi kolmella adjektiivilla.
  4. Mitkä ovat heikoimmat puolesi?
  5. Mikä on suurin mokasi, jonka olet tehnyt työpaikalla?
  6. Saat vastuullesi projektin, jolla on liian lyhyt aikataulu. Miten hoidat asian?
  7. Oletko joutunut työskentelemään hankalan työkaverin, johtajan tai asiakkaan kanssa?
  8. Työskenteletkö mieluummin yksin vai tiimissä?
  9. Minkälaisia taitoja haluat kehittää tulevassa työpaikassasi ja miksi?
  10. Minkälainen on mielestäsi hyvä työpaikka?
  11. Miksi haluat jättää nykyisen työpaikkasi?
  12. Minkälainen on mielestäsi hyvä johtaja? Entä huono?
  13. Miten työkaverisi kuvailisivat sinua?
  14. Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka olet oppinut edellisessä työpaikassasi?
  15. Minkälaisia asioita haluat saavuttaa uudessa työpaikassasi?
  16. Minkälainen on unelmiesi työpaikka?
  17. Miksi meidän pitäisi palkata sinut?
  18. Mitkä asiat motivoivat sinua?
  19. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?
  20. Miten reagoit saamaasi kritiikkiin?
  21. Kerro itsestäsi ja työhistoriastasi.
  22. Mikä sai sinut hakemaan tätä työpaikkaa?
  23. Minkälainen on sinun mielestäsi hyvä työympäristö?
  24. Minkälaisia projekteja olet vetänyt?
  25. Mitkä asiat aiheuttavat sinulle stressiä?
  26. Miten toimit paineen alla?
  27. Mitä tiedät yrityksemme / organisaatiomme toiminnasta?
  28. Pidätkö vastuun ottamisesta?
  29. Minkälaisista työtehtävistä pidät?
  30. Mitä puolia haluaisit kehittää itsessäsi?

  Lähde: Duunitori
  Yleisimmät työnhaun kanavat
 • www.tyomarkkinatori.fi
 • www.valtiolle.fi
 • www.kuntarekry.fi
 • www.jobsinfinland.fi
 • www.jobly.fi
 • www.duunitori.fi
 • www.manpower.fi
 • www.eezy.fi
 • www.staffpoint.fi
 • www.tyopaikat.oikotie.fi
 • www.rekryboosteri.fi
 • www.uratehdas.fi
 • www.clevry.com
 • www.academicwork.fi
 • www.careerjet.fi
 • www.rekrytointi.com
 • www.barona.fi/tyonhakijalle
 • www.sihti.fi/tyopaikat
 • www.adecco.fi/avoimet-tyopaikat
 • www.eilakaisla.fi/avoimet-tyopaikat

 • Lisäksi työpaikan voi löytää seuraavien kanavien kautta:

 • Sosiaalisen median kanavat esim. LinkedIn, Facebook, Twitter
 • Oppilaitosten verkkosivut
 • Ammattiliittojen ja muiden liittojen omat verkkosivut
 • Yritysten omat verkkosivut
 • Nykyiset ja aikaisemmat asiakkaat ja kollegat
 • Kaikki omat verkostot, esimerkiksi harrastusten ja ystävien kautta
 • Piilotyöpaikat
  Sitran vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan yli 70 % työnhakijoista on löytänyt työpaikkansa muuten kuin vastaamalla avoimeen työpaikkailmoitukseen. Nämä työpaikat ovat niin sanottuja piilotyöpaikkoja.

  Piilotyöpaikka on potentiaalinen työpaikka, johon ei ole ehditty tai ei aiota hakea työntekijää julkisen haun kautta. Piilotyöpaikkojen etsimisessä voi hyödyntää talousuutisia, sosiaalista mediaa, yritysrekistereitä ja omia verkostoja. Niiden löytäminen vaatii hiukan kekseliäisyyttä ja vaivannäköä, mutta on tehokasta ja maksaa vaivan. Piilotyöpaikkoja syntyy muun muassa yrityksen kasvaessa ja henkilöstömuutosten myötä. Työvoiman tarve voi tulla työnantajalle yllätyksenä.

  Piilotyöpaikkoja haetaan yleensä lähettämällä avoin hakemus itseään kiinnostavaan yritykseen. Avoimella hakemuksella voit ilmaista mielenkiintosi ja motivaatiosi niin yritystä kuin tiettyä työtehtävää kohtaan. Hakemuksen rakenne on hyvin samankaltainen kuin tavallisessa työhakemuksessa. Motivaation merkitys korostuu avoimen hakemuksen sisällössä.

  Kun haluat erottua työnhaussa, kannattaa etsiä piilotyöpaikkoja. Avoimessa haussa olevissa työpaikoissa kohtaat aina enemmän kilpailua, ja erottuminen muista hakijoista on hankalaa. Rekrytointi on työnantajalle kallista ja aikaa vievää puuhaa. Oma-aloitteinen hakija saattaa ratkaista työnantajan ongelman nopeasti ja kustannustehokkaasti.
   

  Työnhaun kanavat

  Oletko jo miettinyt, mitä kautta voit saada työnhakuilmoituksesi oikeisiin paikkoihin ja oikeille henkilöille? Kuinka ja missä siis tarjoaisit omaa osaamistasi?

  Sosiaalisessa mediassa on useita eri kanavia, joissa voit kertoa omasta työnhakutilanteestasi ja tavoitteistasi. Verkostojen voimaa kannattaa pyrkiä hyödyntämään. Uusi työpaikka voi löytyä esimerkiksi kaverisi tai seuraajasi verkostoista. Joku saattaa hyvinkin tietää jostakin työmahdollisuudesta ja olla valmis suosittelemaan sinua siihen. Eri kanavissa kannattaa vaihdella tyyliä kunkin kanavan hengen mukaisesti.

  Yritysten ja rekrytointifirmojen työpaikkailmoittelu on levinnyt myös sosiaalisen median kanaviin, erityisesti LinkedIniin. Jos sinulla ei vielä ole LinkedIn-profiilia, kannattaa sellainen tehdä. Saat siitä hyvän lisäavun oman osaamisesi ja työpanoksesi markkinointiin. Löydät hyviä vinkkejä profiilin täyttämiseen ja käyttöön runsaasti erilaisilta verkkosivuilta.

  Käy päivittämässä profiilejasi työnhakukanavissa vähintään kuukausittain, mieluummin viikoittain. Rekrytoija käy sopivia hakijoita läpi tuoreimmasta profiilista lähtien. Jos olet päivittänyt profiilisi yli kaksi kuukautta sitten, oletus on, että olet jo työllistynyt.

  Kerro profiilissasi, että olet hakemassa aktiivisesti työpaikkaa. Rekrytoija ottaa mieluummin yhteyttä henkilöön, jonka tietää olevan kiinnostunut uudesta työpaikasta.