Kuva: Ivan Samkov / Pexels

Kehitä osaamistasi


Työelämän osaamistarpeet muuttuvat. Myös uusia ammatteja syntyy ja osa vanhoista häviää. Kun kehität omaa osaamistasi, sinun on helpompi työllistyä. Tampereen alueen oppilaitoksilla on vahva rooli työnhakijoiden osaamisen vahvistamisessa ja täydentämisessä. Olitpa sitten lisäkoulutusta kaipaava tai alanvaihtaja, tarjolla on erilaisia koulutuksia. Sopisiko sinun tarpeisiisi lyhytkurssi, korttikoulutus, oppisopimuskoulutus tai rekrytoiva koulutus, joissa työntekijöitä etsitään ja koulutetaan suoraan työnantajien osaajatarpeisiin? Monet koulutukset painottuvat oppimiseen työelämässä.


Tukea uran suunnitteluun ja osaamisen kartoittamiseen

Mikä on minulle tärkeää?

Psykologinen ammatinvalinta- ja uraohjaus

Yhdessä ammatinvalintapsykologin kanssa voit pohtia luottamuksellisesti elämäntilannettasi, luonteenpiirteitäsi, työelämään liittyviä odotuksiasi, kiinnostuksenkohteitasi sekä aikaisempia kokemuksiasi koulutuksessa ja työssä.

Keskustelujen lisäksi ohjaukseen voi kuulua psykologisia testejä, koulutus- tai työkokeiluja sekä välitehtäviä. Palvelu maksuton ja tarkoitettu työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään kuuluville asiakkaille. Prosessin kesto vaihtelee asiakkaan tarpeen mukaan. Mikäli kiinnostuit, ota yhteys OMA-valmentajaasi tai jätä yhteydenottopyyntö TE-palvelujen Oma asiointi -palvelussa.

Pohditko, mitä voisit opiskella? Tai haluaisitko vaihtaa alaa?

Koulutuskokeilu

Koulutuskokeilu tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua eri oppilaitosten ammatillisiin opintoihin ja selvittää, kuinka hyvin ne sopivat juuri sinulle. Koulutuskokeilussa muun muassa tutustut valitsemasi koulutuksen sisältöön ja ammatin vaatimuksiin sekä saat tietoa alan työllistymismahdollisuuksista ja opintoihin hakeutumisesta.

Palvelu on maksuton ja tarkoitettu työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään kuuluville asiakkaille. Koulutuskokeilun kesto on yleensä viisi työpäivää. Mikäli kiinnostuit, ota yhteys OMA-valmentajaasi tai jätä yhteydenottopyyntö Oma asiointi -palvelussa.

Polku koulutukseen ja työhön

Koulutuskoordinaattorit auttavat

Tarvitsetko uuden ammatillisen tutkinnon, etsitkö sopivaa lisäkoulutusta tai nopeaa reittiä koulutuksen kautta työhön? Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen koulutuskoordinaattorit auttavat työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita oman koulutuspolun rakentamisessa. Ohjauspalveluun kuuluu muun muassa

 • tukea oikean alan ja koulutuksen valintaan
 • osaamisen kartoitusta ja uraohjausta
 • tutustumiskäyntejä eri ammattialoille
 • tietoa ammattialoista ja työllistävyydestä
 • konkreettista tukea koulutukseen hakeutumisessa

Etsitään sinun tilanteeseesi sopiva koulutuspolku! Täytä lomake sivuiltamme ja olemme sinuun yhteydessä muutaman päivän sisällä tai aloita ottamalla yhteyttä itse.

Tutustu eri ammattialoihin

Osallistu TAKKin tutustumis- ja kartoitusjaksoille

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK järjestää säännöllisesti yhteistyössä TE-palvelujen kanssa tutustumis- ja kartoitusjaksoja monelle ammattialalle.

 • Rakennusalan kokeilujakso nuorille aikuisille, 4 kk
 • Rakennusalan tutustumisjakso, 2 kk
 • Rakennus- ja pintakäsittelyalan osaamisen sekä soveltuvuuden kartoitus, HOKS-2 kk
 • Konetekniikan tutustumisjakso koneistukseen tai asennukseen, 1 kk
 • Metallialan ammattitaidon kartoitus koneistukseen ja koneenasennukseen, 10 pv
 • Kotityö- ja puhtausalan ammattitaidon kartoitus, HOKS-2 vk*


Tutustumis- ja kartoitusjaksot ovat työvoimakoulutusta ja tarjontaa päivitetään yhteistyössä TE-palvelujen kanssa. Monet koulutuksista ovat säännöllisesti haussa, mutta ajantasainen koulutustarjonta kannattaa tarkastaa ammattialoittain TAKKin sivuilta tai TE-palvelujen haussa olevista työvoimakoulutuksista.
*HOKS – Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma

 

Uraohjausta ja tukea koulutuspolulle

Saskyn omaohjaajat

Omaohjaajat toimivat Saskyn ammatillisissa oppilaitoksissa ja kulkevat rinnallasi tukien koulutuksen aloittamista ja etenemistä, sekä työelämään siirtymistä. He auttavat suunnittelemaan yksilöllistä koulutuspolkuasi ja tarjoavat esimerkiksi:

 • tietoa koulutustarjonnasta (tutkinto-, lisä- ja täydennyskoulutukset)
 • tukea koulutukseen hakeutumisessa
 • ohjausta ammatinvalinnassa
 • neuvoja opiskeluasioissa
 • apua viranomaisasioissa

Voit lukea omaohjaajien esittelyt sivuiltamme ja ottaa yhteyttä sähköpostitse, niin autamme sinut alkuun. 

Avaimet oppimiseen

Sasky Avain -palvelu

Saskyn hakija- ja uraohjauspalvelu, Sasky Avain auttaa sinua kaikessa opintoihin liittyvässä ohjauksessa ja neuvonnassa. Saat yksilöllistä ohjausta, kun mietit:

 • soveltuvaa ammatillista koulutusta ja/tai tutkintoa
 • tutkinnon osaa
 • koulutusvaihtoehtoja
 • kuinka hakeudut koulutukseen (apua myös hakemuksen tekemiseen)
 • toimeentuloa opintojen aikana
 • tutustumista oppilaitoksiin


Ole rohkeasti yhteydessä puh 040 590 0709 tai sähköpostitse hakijapalvelu@sasky.fi. Voit myös varata mieluisesi ajan palveluohjaajalle sähköisestä ajanvarauskalenteristamme.


Aloittavan yrittäjän palvelut

Yrittäjyys on yksi mahdollisuus työllistyä ja ansaita. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut tarjoaa monipuolisia palveluja, kun pohdit mahdollisuuksiasi yrittäjänä.

Ensimetrin yritysneuvonta

Ensimetrin yritysneuvonta on maksuton, luottamuksellinen ja avoin kaikille tamperelaisille. Henkilökohtaiset tapaamiset Ensimetrin yrittäjyysasiantuntijoiden kanssa ohjaavat sinut kohti hallittua yritystoimintaa.

Jos olet aikeissa perustaa yrityksen tai vasta pohdit, olisiko sinusta yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi, Ensimetrin tapahtumat ja palvelut ovat tukenasi. Asiakkuus ei tarkoita, että sinun pitää perustaa yritys. Ensimetrin yritysasiantuntijat auttavat sinua pohtimaan eri vaihtoehtoja, mutta lopullisen päätöksen teet sinä.

Työttömyys ja yritystoiminnan aloitus

Sinulla voi olla mahdollista aloittaa työttömänä työnhakijana yritystoiminta. Yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana sen aloittamisesta. Näin ollen saat edellä mainitulta ajalta työttömyysetuutta. Jos saat tuloa yritystoiminnasta kyseessä olevan neljän kuukauden aikana, sinulle maksetaan soviteltua työttömyysetuutta.

Neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuus arvioidaan. Jos yritystoimintasi arvioidaan olevan päätoimista, oikeutesi työttömyysetuuteen päättyy. Jos yritystoiminta on sivutoimista, voit edelleen saada työttömyysetuutta. Muista ilmoittaa Oma asiointi -palvelussa ennen yritystoiminnan aloittamista.

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on kasvava malli ansaita. Joskus se on helpoin tapa testata omaa yritysideaa. Se voi mahdollistaa työllistymisen silloin, kun oman yrityksen perustaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Kevytyrittäjä ei yleensä tarvitse y-tunnusta toimiakseen. Kevytyrittäjänä päätät itse työsi hinnan, asiakkaasi ja työaikasi. Kuka tahansa voi toimia kevytyrittäjänä.

Kuitenkin se, oletko työtön, töissä vai opiskelija, voi vaikuttaa mahdollisiin etuuksiin. Ensimetrin kevytyrittäjyysneuvonta vastaa kaikkiin kevytyrittäjyyttä koskeviin kysymyksiin. Kevytyrittäjyysneuvonnassa kartoitetaan palvelutarpeesi ja vastataan nopeisiin kysymyksiin. Samalla voit varata ajan Ensimetrille maksuttomaan jatkoneuvontaan, jossa saat neuvoja ja apua oman ideasi eteenpäin viemiseen.

Yrittäjyysbuusti

Yrittäjyysbuusti on maksuton palvelu, joka on suunnattu pirkanmaalaisille, yrittäjyyttä suunnitteleville henkilöille sekä yrittäjille, jotka ovat toimineet päätoimisena yrittäjänä alle vuoden. Palvelun avulla voit vahvistaa yrittäjyyteen liittyvää osaamistasi.

Yrittäjyysbuustissa voit osallistua ryhmä- tai yksilövalmennukseen, verkossa tai henkilökohtaisessa tapaamisessa. Yrittäjyysbuusti on Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Pirkanmaan TE-toimiston yhdessä mahdollistama hanke. Osallistuaksesi Yrittäjyysbuustiin sinun täytyy ilmoittautua asiakkaaksi TE-toimistoon.

Starttiraha

Starttiraha on aloittelevan yrittäjän tuki. Sen tarkoitus on tukea aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä.

Tampereen kaupunki vastaa starttirahan tarjoamisesta henkilöille, joiden kotikunta on Tampere ja jotka kuuluvat työllisyyden edistämisen kuntakokeilun kohderyhmään. Voit lukea lisää starttirahasta Tampereen kaupungin verkkosivuilta ideasta yrittäjäksi -osiosta.

Tribe Tampere

Tribe Tampere rakentaa paikallista yrittäjyys ja startup-ekosysteemiä yhdistämällä yrittäjähenkisiä yksilöitä, startup-yrittäjiä sekä yrittäjyyttä tukevia organisaatioita toimimaan aktiivisesti ja rakentamaan kukoistavaa yhteisöä – yhdessä!

Startup -yrittäjät ja sellaisiksi suuntaavat pääsevät osaksi palveluja, tapahtumia, mentorointia ja verkostoja. Yrittäjähenkisille yksilöille Tribe toimii porttina yrittäjyyden palveluihin ja startup-maailmaan.

Vieraskielisten palvelut

Vieraskielisille suunnattu palvelukokonaisuus

Tehostettu osaamiskartoitus

Osaamiskartoitus on 10 tunnin mittainen palvelukokonaisuus, joka sisältää henkilökohtaista opinto- ja uraohjausta, suomen kielen taitotason ja opiskeluvalmiuksien arvioinnin. Saat kartoitusjaksolta jatkosuunnitelman.

Osaamiskartoitus soveltuu kotoutumiskoulutuksen käyneille tai pidempään Suomessa asuneille vieraskielisille, joilla on tarve osaamisen kehittämiseen työllistyäkseen. Osaamiskartoitus on suunnattu erityisesti kotoajan ylittäneille vieraskielisille tamperelaisille. Kysy OMA-valmentajaltasi lisää Tehostetusta osaamiskartoituksesta.

Suomen kieli vahvemmaksi

Kansainvälisen osaamiskeskuksen kielivalmennus

Kansainvälinen osaamiskeskus tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden osallistua kielivalmennukseen, jossa tuetaan ja vahvistetaan itsenäistä suomen kielen käyttöä sekä kirjallista ja suullista kielitaitoa.

Kielivalmennus on tarkoitettu Kansainvälisen osaamiskeskuksen asiakkaille ja sen voi aloittaa joustavasti vuoden aikana. Valmennusta tarjotaan 4 eri kielitaitotason ryhmissä (A1.2.-B1) ja kokoontuu kerran viikossa 3h ajan. Osallistuja ohjataan joustavasti oikeaan ryhmään kielitaidon mukaan.

Kysy lisää tredu.oske@tampere.fi

Neuvontaa ja mahdollisuuksia

Maahanmuuttaneiden ura- ja opinto-ohjaus

Vieraskielisten ura- ja opinto-ohjaus on tarkoitettu niille työttömille työnhakijoille, jotka ovat Kansainvälisen osaamiskeskuksen asiakkaita ja haluavat keskustella erilaisista koulutusvaihtoehdoista. Palveluja toteutetaan Kansainvälisessä osaamiskeskuksessa. Kysy OMA-valmentajaltasi lisää ura- ja opinto-ohjauksesta.

International House Tampere tarjoaa tukea ja neuvontaa työnhakuun, opiskeluun ja yrittäjyyteen. Autamme kansainvälisiä osaajia työnhaussa ja työllistymismahdollisuuksien tunnistamisessa sekä annamme tietoa esimerkiksi korkeakouluun hakemisesta ja opiskelumahdollisuuksista. Meiltä saa apua myös aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisessa.

Kielellistä tukea töihin

Työpaikoille jalkautuva suomen kielen tuki

Kansainvälinen osaamiskeskus tarjoaa asiakkailleen yksilöllisesti räätälöityä suomen kielen tukea työpaikalla työllistymisen alkuvaiheessa. Tavoitteena on vahvistaa ja tukea työntekijän suomen kielen taitoa ja sen kehittymistä.

Palvelu sisältää esimerkiksi kielellistä tukea perehtymisprosessissa, suomen kielen vahvistamista eri vuorovaikutustilanteissa, ammattialakohtaisen sanaston harjoittelua sekä kirjoitetun ja puhutun kielen vahvistamista.

Kysy lisää tredu.oske@tampere.fi