Kuva: Ivan Samkov / Pexels

Uudista osaamisesi


Työelämän osaamistarpeet muuttuvat. Myös uusia ammatteja syntyy ja osa vanhoista häviää. Kun kehität omaa osaamistasi, sinun on helpompi työllistyä. Tampereen alueen oppilaitoksilla on vahva rooli työnhakijoiden osaamisen vahvistamisessa ja täydentämisessä. Olitpa sitten lisäkoulutusta kaipaava tai alanvaihtaja, tarjolla on erilaisia koulutuksia. Sopisiko sinun tarpeisiisi lyhytkurssi, korttikoulutus, oppisopimuskoulutus tai rekrytoiva koulutus, joissa työntekijöitä etsitään ja koulutetaan suoraan työnantajien osaajatarpeisiin? Monet koulutukset painottuvat oppimiseen työelämässä.


Tukea uran suunnitteluun ja osaamisen kartoittamiseen

Haluatko kehittää omaa osaamistasi?

Uraohjauksesta apua

Palvelu on Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille.
Tredun uraohjauksessa saat apua ja tukea urasuunnitteluun, sparrausta osaamisen tunnistamiseen, tietoa osaamisen kehittämisestä, tietoa koulutusaloista,apua koulutuspolun löytämiseksi, neuvoja työelämään kiinnittymisessä, tietoa opintojen rahoittamisesta ja tietoa työllistävistä aloista.

Yhteystiedot
tredu.uraohjaus@tampere.fi

Tavoitteena työllistyminen koulutuksen avulla

Tredun osaamiskartoitus

Palvelu on tarkoitettu myös sinulle Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Osaamiskartoituksessa kartoitetaan ammatillista osaamista, keskustellaan oppimisvalmiuksista ja urasuunnitelmista. Osaamiskartoituksen tarkoituksena on löytää sinulle sopiva, työllistävä koulutus tai muu tapa hankkia puuttuva osaaminen.

Osaamiskartoitukseen hakeudutaan Tredun uraohjauksen kautta.

Polku koulutukseen ja työhön

Koulutuskoordinaattorit auttavat

Tarvitsetko uuden ammatillisen tutkinnon, etsitkö sopivaa lisäkoulutusta tai nopeaa reittiä koulutuksen kautta työhön? Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen koulutuskoordinaattorit auttavat työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita oman koulutuspolun rakentamisessa. Ohjauspalveluun kuuluu mm.

 • tukea oikean alan ja koulutuksen valintaan
 • osaamisen kartoitusta ja uraohjausta
 • tutustumiskäyntejä eri ammattialoille
 • tietoa ammattialoista ja työllistävyydestä
 • konkreettista tukea koulutukseen hakeutumisessa
 • etsitään sinun tilanteeseesi sopiva koulutuspolku!
Täytä lomake sivuiltamme ja olemme sinuun yhteydessä muutaman päivän sisällä tai aloita ottamalla yhteyttä itse.

Tutustu eri ammattialoihin

Osallistu TAKKin tutustumis- ja kartoitusjaksoille

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK järjestää säännöllisesti yhteistyössä TE-palvelujen kanssa tutustumis- ja kartoitusjaksoja monelle ammattialalle.

 • Rakennusalan kokeilujakso nuorille aikuisille, 4 kk
 • Rakennusalan tutustumisjakso, 2 kk
 • Rakennus- ja pintakäsittelyalan osaamisen sekä soveltuvuuden kartoitus, HOKS-2 kk
 • Konetekniikan tutustumisjakso koneistukseen tai koneenasennukseen, 1 kk
 • Metallialan ammattitaidon kartoitus koneistukseen ja koneenasennukseen, 10 pv
 • Kotityö- ja puhtausalan ammattitaidon kartoitus, HOKS-2 vk*

 • Tutustumis- ja kartoitusjaksot ovat työvoimakoulutusta ja tarjontaa päivitetään yhteistyössä TE-palvelujen kanssa. Monet koulutuksista ovat säännöllisesti haussa, mutta ajantasainen koulutustarjonta kannattaa tarkastaa ammattialoittain TAKKin sivuilta tai TE-palvelujen haussa olevista työvoimakoulutuksista.
  *HOKS – Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma

  Uraohjausta ja tukea koulutuspolulle

  Saskyn omaohjaajat

  Omaohjaajat toimivat Saskyn ammatillisissa oppilaitoksissa ja kulkevat rinnallasi tukien koulutuksen aloittamista ja etenemistä, sekä työelämään siirtymistä. He auttavat suunnittelemaan yksilöllistä koulutuspolkuasi ja tarjoavat esimerkiksi:

  • tietoa koulutustarjonnasta (tutkinto-, lisä- ja täydennyskoulutukset)
  • tukea koulutukseen hakeutumisessa
  • ohjausta ammatinvalinnassa
  • neuvoja opiskeluasioissa
  • apua viranomaisasioissa

  Voit lukea omaohjaajien esittelyt sivuiltamme ja ottaa yhteyttä sähköpostitse, niin autamme sinut alkuun. 

  Avaimet oppimiseen

  Sasky Avain -palvelu

  Saskyn hakija- ja uraohjauspalvelu, Sasky Avain auttaa sinua kaikessa opintoihin liittyvässä ohjauksessa ja neuvonnassa. Saat yksilöllistä ohjausta, kun mietit:

  • soveltuvaa ammatillista koulutusta ja/tai tutkintoa
  • tutkinnon osaa
  • koulutusvaihtoehtoja
  • kuinka hakeudut koulutukseen (apua myös hakemuksen tekemiseen)
  • toimeentuloa opintojen aikana
  • tutustumista oppilaitoksiin


  Ole rohkeasti yhteydessä puh 040 590 0709 tai sähköpostitse hakijapalvelu@sasky.fi. Voit myös varata mieluisesi ajan palveluohjaajalle sähköisestä ajanvarauskalenteristamme.

  Arvio omasta osaamisestasi

  Cimson osaamiskartoitus

  Kun teet osaamiskartoituksen, saat itsellesi muun muassa seuraavia tietoja osaamiseesi liittyen:

  • listaus ammateista, joihin sinulla on osaamista
  • edellä mainittujen ammattien kilpailutilanne tällä hetkellä ja tulevaisuudessa
  • tieto avoimista työpaikoista edellä mainituissa ammateissa
  • tieto 12 kuukauden aikana työllistäneistä yrityksistä ja organisaatioista

  Mikäli haluat tehdä osaamiskartoituksen, ole yhteydessä OMA-valmentajaasi.


  Ohjaus- ja valmennuspalvelut

  Jos mietit vaihtoehtojasi, kaipaat apua työnhakuun ja haluat rakentaa yksilöllisen polun työelämään, voi valmennuspalvelut olla juuri oikea palvelu sinulle.

  Vaihtoehtoja ja valmennusta

  Neksteppi

  Valmennus on Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille. Voit hakea palveluun OMA-valmentajasi kautta.

  Neksteppi on sinua varten, jos:

  • olet kuntakokeilun asiakas
  • olet yli 30-vuotta
  • mietit vaihtoehtoja työelämässä
  • ammatillista suuntaasi
  • toivot tukea työpaikan etsimiseen
  • pohdit koulutusvaihtoehtoja
  • olet kiinnostunut opinnollistamisesta


  Valmennus on hyvin käytännönläheistä. Se voi olla työnhakua, piilotyöpaikkojen etsimistä, koulutushakuja, työkokeilu- tai palkkatukipaikan hakua tai kuntoutusasioiden selvittelyä. Valmennukset ovat ryhmämuotoisia tai yksilöohjausta.

   

  Työnhakijasta osaamisen tarjoajaksi

  Korkeakoulutettujen Neksteppi

  Pohditko ammatillista suuntaasi ja tutkintosi hyödyntämistä eri tehtävissä, toivotko sparrausta työpaikan löytämiseen tai mietitkö kenties korkeakoulutetulle soveltuvia koulutusvaihtoehtoja? Korkeakoulutetuille suunnattu kolmen kuukauden valmennus yhdistää yksilöohjauksen sekä ryhmävalmennuksen, auttaen sinua laajentamaan työnhakusi strategiaa.

  Valmennusjakson tavoitteisiin sisältyy mm. ammatillisen suunnan täsmentäminen, osaamisen sanoittaminen ja näkyväksi tekeminen työnantajille, osaamiskartoituksen luominen, erilaisten verkkosivustojen hyödyntäminen, asiakirjojen osaamisperusteinen laatiminen, sekä oman suunnitelman toteuttaminen ohjatussa työnhakupajassa.


  Aloittavan yrittäjän palvelut

  Yrittäjyys on yksi mahdollisuus työllistyä ja ansaita. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut tarjoaa monipuolisia palveluja, kun pohdit mahdollisuuksiasi yrittäjänä.

  Ensimetrin yritysneuvonta

  Ensimetrin yritysneuvonta on maksuton, luottamuksellinen ja avoin kaikille tamperelaisille. Henkilökohtaiset tapaamiset Ensimetrin yrittäjyysasiantuntijoiden kanssa ohjaavat sinut kohti hallittua yritystoimintaa.

  Jos olet aikeissa perustaa yrityksen tai vasta pohdit, olisiko sinusta yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi, Ensimetrin tapahtumat ja palvelut ovat tukenasi. Asiakkuus ei tarkoita, että sinun pitää perustaa yritys. Ensimetrin yritysasiantuntijat auttavat sinua pohtimaan eri vaihtoehtoja, mutta lopullisen päätöksen teet sinä.

  Työttömyys ja yritystoiminnan aloitus

  Sinulla voi olla mahdollista aloittaa työttömänä työnhakijana yritystoiminta. Yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuuttaa ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana sen aloittamisesta. Näin ollen saat edellä mainitulta ajalta työttömyysetuutta. Jos saat tuloa yritystoiminnasta kyseessä olevan neljän kuukauden aikana, sinulle maksetaan soviteltua työttömyysetuutta.

  Neljän kuukauden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta yritystoimintasi pää- ja sivutoimisuus arvioidaan. Jos yritystoimintasi arvioidaan olevan päätoimista, oikeutesi työttömyysetuuteen päättyy. Jos yritystoiminta on sivutoimista, voit edelleen saada työttömyysetuutta. Muista ilmoittaa Oma asiointi -palvelussa ennen yritystoiminnan aloittamista.

  Kevytyrittäjyys

  Kevytyrittäjyys on kasvava malli ansaita. Joskus se on helpoin tapa testata omaa yritysideaa. Se voi mahdollistaa työllistymisen silloin, kun oman yrityksen perustaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Kevytyrittäjä ei yleensä tarvitse y-tunnusta toimiakseen. Kevytyrittäjänä päätät itse työsi hinnan, asiakkaasi ja työaikasi. Kuka tahansa voi toimia kevytyrittäjä.

  Kuitenkin se oletko työtön, töissä vai opiskelija voi vaikuttaa mahdollisiin etuuksiin. Ensimetrin kevytyrittäjyysneuvonta vastaa kaikkiin kevytyrittäjyyttä koskeviin kysymyksiin. Kevytyrittäjyysneuvonnassa kartoitetaan palvelutarpeesi ja vastataan nopeisiin kysymyksiin. Samalla voit varata ajan Ensimetrille maksuttomaan jatkoneuvontaan, jossa saat neuvoja ja apua oman ideasi eteenpäin viemiseen.

  Yrittäjyysbuusti

  Yrittäjyysbuusti on maksuton palvelu, joka on suunnattu pirkanmaalaisille, yrittäjyyttä suunnitteleville henkilöille sekä yrittäjille, jotka ovat toimineet päätoimisena yrittäjänä alle vuoden. Palvelun avulla vahvista yrittäjyyteen liittyvää osaamistasi.

  Yrittäjyysbuustissa voit osallistua ryhmä- tai yksilövalmennukseen, verkossa tai henkilökohtaisessa tapaamisessa. Yrittäjyysbuusti on Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Pirkanmaan TE-toimiston yhdessä mahdollistama hanke. Osallistuaksesi Yrittäjyysbuustiin sinun täytyy ilmoittautua asiakkaaksi TE-toimistoon.

  Starttiraha

  Starttiraha on aloittelevan yrittäjän tuki. Sen tarkoitus on tukea aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksestä saatava tulo on vielä vähäistä.

  Tampereen kaupunki vastaa starttirahan tarjoamisesta henkilöille, joiden kotikunta on Tampere ja jotka kuuluvat työllisyyden edistämisen kuntakokeilun kohderyhmään. Voit lukea lisää starttirahasta ideasta yrittäjäksi -osiosta.

  Tribe Tampere

  Tribe Tampere rakentaa paikallista yrittäjyys ja startup-ekosysteemiä yhdistämällä yrittäjähenkisiä yksilöitä, startup-yrittäjiä sekä yrittäjyyttä tukevia organisaatioita toimimaan aktiivisesti ja rakentamaan kukoistavaa yhteisöä – yhdessä!

  Startup -yrittäjät ja sellaisiksi suuntaavat pääsevät osaksi palveluja, tapahtumia, mentorointia ja verkostoja. Yrittäjähenkisille yksilöille Tribe toimii porttina yrittäjyyden palveluihin ja startup-maailmaan.

  Digiosallisuutta ja osallisuutta digillä

  Reactori-hanke valmentaa ja kouluttaa

  Haluatko oppia perusdigitaitoja, työelämän digitaitoja tai IT-alalla tarvittavia digitaitoja? Kiinnostaako sosiaalisen osallisuuden parantaminen digitaalisten keinojen avulla? Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Reactori-hanke tarjoaa valmennusta ja lyhytkoulutuksia.


  Reactori on Euroopan sosiaalirahasto osarahoittama hanke, jolla pyritään parantamaan työikäisten henkilöiden digiosallisuutta sekä sosiaalista osallisuutta digitaalisten keinojen avulla. Tutustu hankkeeseen ja sen tarjoamiin valmennuksiin ja koulutuksiin hankkeen sivuilla (aukeaa uuteen välilehteen).

  Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020Logo: Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020

  International House Tampere Suomessa asuvan tukena

  SIMHE-ohjauksesta apua

  SIMHE-ohjaus on tarkoitettu sinulle, jos asut jo Suomessa ja olet suorittanut toisen asteen tutkinnon, opiskellut korkeakoulussa tai olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon. SIMHE-ohjauksessa saat tietoa esimerkiksi korkeakouluun hakemisesta ja opiskelumahdollisuuksista. Meiltä saa apua myös aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisessa. Voit tulla keskustelemaan SIMHE ohjaajan kanssa, kun haluat selkeyttä omaan tilanteeseen ja suunnitelmiin. SIMHE-ohjaus on osa International House Tampereen toimintaa.

  Ohjauksen tavoitteena on:

  • auttaa sinua löytämään sopiva vaihtoehto korkeakouluopiskeluun ja sen avulla työllistymiseen
  • auttaa sinua löytämään sopiva polku, jota pitkin voit päästä opiskelijaksi korkeakouluun
  • auttaa tunnistamaan, mitä osaamista sinulla jo on
  • auttaa omien mahdollisuuksien tunnistamisessa
  • antaa tietoa erilaisista vaihtoehdoista opiskella korkeakoulussa
  Varaa aika ohjaustapaamiseen lähettämällä sähköposti osoitteeseen simhe@tuni.fi.


  Ohjaus- ja valmennuspalveluja vieraskielisille

  Tampereella ja Pirkanmaalla on useita palveluja maahanmuuttaneille, myös muilla kielillä kuin suomeksi.

  Vielä ehdit mukaan

  Suuntana sosiaali- ja terveysala – valmennuksesta uudelle alalle

  Oletko miettinyt sote-alaa, mutta olet epävarma siitä, onko se sinulle oikea? Maahanmuuttajille suunnattu valmennuskokonaisuus starttaa 31.10.2022 ja sopii sinulle, jos sosiaali- ja terveysala kiinnostaa ja haluat lisätietoa alan ammateista ja työtehtävistä tai olet vaikka aikaisemmin hakenut koulutukseen, mutta et ole tullut valituksi.

  Suuntana sosiaali- ja terveysala -valmennus kestää noin 3 kuukautta, ja tarjoaa S2-tukea sote-alalle pääsyn tueksi, soveltuvuuskokeeseen (hoiva-avustaja- ja lähihoitaja-koulutuksiin hakuun) harjoittelua, tutustumista alan työhön jne. Sen aikana voit myös osallistua suomen kielen opetukseen, joka keskittyy alalla tarvittavaan sanastoon, sekä suorittaa hygieniapassin ja ensiapukoulutuksen.

  Vieraskielisille suunnattu palvelukokonaisuus

  Maahanmuuttaneiden Tehostettu osaamiskartoitus

  Osaamiskartoitus on viikon pituinen (viisi päivää) palvelukokonaisuus, joka sisältää henkilökohtaista opinto- ja uraohjausta, suomen kielen taitotason ja opiskeluvalmiuksien arvioinnin sekä ammatillisen osaamisen tunnistamisen. Saat kartoitusjaksolta jatkosuunnitelman. Tarjolla on tarvittaessa erityisopettajan kartoitus.

  Osaamiskartoitus soveltuu kotoutumiskoulutuksen käyneille tai pidempään maassa asuneille maahanmuuttaneille, joilla on tarve osaamisen kehittämiseen työllistyäkseen. Osaamiskartoitus on suunnattu erityisesti kotoajan ylittäneille vieraskielisille tamperelaisille.

  Kysy OMA-valmentajaltasi lisää Tehostetusta osaamiskartoituksesta.

  Koulutus- ja työlistymisvaihtoehtoja vieraskielisille

  Maahanmuuttaneiden ura- ja opinto-ohjaus

  Vieraskielisten ura- ja opinto-ohjaus on tarkoitettu niille työttömille työnhakijoille, joiden kielitaitotaso on alle B1 ja jotka haluavat keskustella erilaisista koulutusvaihtoehdoista sekä työllistymisestä. Palveluja toteutetaan Maahanmuuttajien kansainvälisessä osaamiskeskuksessa. Kysy OMA-valmentajaltasi lisää Uraohjauksesta.

  Voit myös tulla International House Tampereen uraohjaukseen, jos tarvitset neuvontaa ja tukea ammatillisen koulutuksen aloittamiseen tai tulevan työurasi suunnitteluun. Neuvonta on tarkoitettu sinulle, jos olet vieraskielinen henkilö ja suunnittelet opiskelua ammatillisessa koulutuksessa tai Tredussa opiskeleva kansainvälinen opiskelija. Ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen tredu.oske@tampere.fi.

  Avoimille markkinoille ryhmätoiminnan kautta

  Maahanmuuttaneiden uravalmennus

  Kansainvälisen osaamiskeskuksen uravalmennus on ryhmämuotoista toimintaa, jossa vahvistetaan työelämä- ja työnhakutaitoja sekä digitaitoja ja opiskellaan suomen kieltä. Uravalmennus sopii sinulle, jos olet siirtymässä avoimille työmarkkinoille joko suoraan tai koulutuksen kautta.

  Jos uravalmennus kiinnostaa sinua, kysy OMA-valmentajaltasi lisää uravalmennuksen mahdollisuuksista.

  Yksilöllistä valmennusta ilman ajanvarausta

  Maahanmuuttaneiden työnhakuvalmennus

  Kansainvälinen osaamiskeskus tarjoaa asiakkailleen yksilöllistä työnhakuvalmennusta ilman ajanvarausta. Työnhakuvalmennukseen voit tulla maanantaisin ja tiistaisin klo 9-11 ja klo 12-15. Osoite on Rautatienkatu 10, 5 kerros.


  Opiskelemaan?

  Tutustu monipuoliseen koulutustarjontaan ja kysy OMA-valmentajalta mahdollisuuksistasi.

  Opi työtä tehden

  Ammatillinen osatutkinto yksilöllisesti

  Ammatillinen osatutkinto yksilöllisesti -työvoimakoulutuksessa saat mahdollisuuden kouluttautua työssä oppien. Pääset kehittämään ammatillista osaamistasi ja etsimään itsellesi sopivaa työtä.

  Työvoimakoulutuksessa

  • koulutusalat painottuvat työllistäville aloille

  • suoritat sellaisia tutkinnon osia, jotka ovat hyödyksi juuri sinulle

  • voit myös suorittaa koko tutkinnon 18 kuukauden aikana

  • koulutus on maksutonta ja sen ajalta maksetaan työttömyysetuutta ja kulukorvausta

  Koulutukseen on jatkuva haku. Sovi ohjauksesta palveluun OMA-valmentajasi kanssa.

  Toiminnallinen tapa oppia

  Duunipajat

  Palvelut on tarkoitettu Pirkanmaan kuntakokeilun asiakkaille, jotka ovat vailla opiskelu- ja työpaikkaa ja haluavat opiskella työelämäpainotteisesti oppilaitos- tai työympäristössä. Duunipajoilla voit oppia toiminnallisesti ja yhteisöllisesti. Saat tukea oman koulutuspolkusi löytämiseen ja suunnitteluun. Vahvistat opiskelu- ja työelämätaitojasi. Suoritat ammatillisen tutkinnon osan palvelualojen, tekniikan tai digipajan pajaopintojen valikoimasta. Saat tukea työllistymiseen ja/tai opintojen jatkamiseen pajojen ohjaajilta.


  Oppisopimus koulutuksena

  Oppisopimus on työelämälähtöinen koulutusmuoto, jossa opinnot suoritetaan työtä tehden määräaikaisessa työsuhteessa. Oppisopimuksella voit opiskella ammatillisia tutkintoja, tutkinnon osia ja tutkinnon osaa pienempiä kokonaisuuksia työnantajan kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.


  Rekrytoivat koulutukset

  Työpaikka ja koulutus yhdellä kertaa?

  Ratkaisu on rekrytoiva koulutus

  Rekrytoivissa koulutuksissa etsitään ja koulutetaan työntekijöitä yhteistyössä yritysten kanssa - yritysten tarpeisiin. Rekrytoivien koulutusten kesto vaihtelee yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen ja niiden kautta on haettu esimerkiksi lähihoitajia, myyjiä, jakeluautonkuljettajia, kiinteistönhoitajia, järjestyksenvalvojia, sairaalahuoltajia, ravintolatyöntekijöitä, siivoojia ja monipalveluosaajia!

  Ammatillinen osatutkinto yrityksessä

  Hae Hiedanrannan Oppimiskylän oppimispaikkoja!

  Katso haussa olevia useita eri alojen paikkoja.

  Ota yhteyttä:
  Projektityöntekijä Anne Meronen
  puhelin +358417307967
  sähköposti anne.meronen@tampere.fi
  tai
  Ammatillinen ohjaaja
  Antti Vapaavuori
  puhelin +358401986485
  sähköposti antti.vapaavuori@tampere.fi